2013. május 26., vasárnap

Barcsy Szidónia, a szakállas báróné és a liliputi utódja

Szidónia 1866. május 1-jén született Pest-Budán, aki igazán mutatós nő volt, így nem egy férfi tekintetett vonzott magához. Végül báró Barcsy Antal lovaskapitánynak sikerült elnyernie a nő kezét. 

A báróné 19 éves volt, amikor világra hozta közös gyermeküket, Nicut. Azonban a szülés után 12 nappal az ifjú kismama rémülten vette észre, hogy arcán szakáll kezd burjánzani. Nem engedhette, hogy ezt a férje észrevegye, hiszen akkor elhagyhatta, így nekiállt egyesével kihúzogatni a nem kívánatos szőrszálakat. Egy ideig sikerült titokban tartania, ám aztán a szakálla olyan mértékben kezdett nőni és megerősödni, hogy a bárónak is szemet szúrt. Antal meglepő módon jól fogadta, s megtiltotta a feleségének, hogy eltávolítsa.

Később feltűnt nekik, hogy a kicsivel is valami baj van, mivel túlságosan kicsi, amelyet az orvos is megerősített, s közölte velük, hogy a gyermek liliputi. A bajok tovább gyarapodtak, s a család elvesztette a vagyonát. Ebben a szorult helyzetben Szidónia különleges adottsága jelentette az egyetlen mentőövet  a számukra. Vidékre mentek és szenzációként - természetesen pénz ellenében - mutogatták az egyébként még mindig csinosnak számító asszony hosszú szakállát. Itthon azonban kevesen voltak hajlandóak megfizetni, így Nyugat-Európába mentek.

A sikerhez külföldön is kevés lett volna egy szakáll, de bárói ranggal kiegészülve már elegendő volt ahhoz, hogy megkeressék a napi betevőjüket. Időközben a kis Nicu 12 éves lett, s elkezdtek utána is érdeklődni, sőt munkát is kapott egy cirkuszban. Beutazták Európát, 1903-ra pedig sikerült annyi pénzt megtakarítaniuk, hogy átkeljenek az Atlanti-óceánon, s letelepedhessenek Amerikában. Ott aztán még nagyobb szenzációnak számított, hogy egy szakállas bárónénak liliputi fia van, úgyhogy azonnal kaptak cirkuszi szerződést.

Azonban egy idő után Szidónia egyre kevésbé tudta lenyűgözni a közönséget, s kénytelen volt felhagyni a fellépésekkel. Ráadásul 1912-ben elhunyt a férje, ám hamarosan megismekedett Nicu egyik kollégájával, "a leghosszabb hajú cherokee indiánnal". 1914-ben feleségül ment hozzá. Időközben elfogyott az Antaltól örökölt kicsi vagyon, így Szidónia kénytelen volt elfogadni egy régi cirkuszi ismerőse által számára felkínált állásajánlatot, s élete végéig, azaz 1925. október 19-ig (59 éves koráig) neki dolgozott. A feljegyzések szerint cukorbetegségben hunyt el.

Báró Barcsy Nicu Kansas-be költözött, és folytatta karrierjét. Egész életében elvárta, hogy felnőttként kezeljék, így amikor 91 éves korában eltávozott az élők sorából, végrendeletének megfelelőn egy speciális, kifejezetten neki készített koporsóban, nem pedig gyerekkoporsóban helyezték végső nyugalomra.

Arra, hogy Szidónia problémája koránt  egyedülálló, arra bizonyíték az alábbi videó, amelyben az Angliában élő Miriam 2008 óta növeszti a szakállát, de már évtizedek óta küzd súlyos hormonproblémájával. Érdekesség, hogy neki is a kisfia születése  után kezdett nőni az arcszőrzete.



Forrás: High Style Blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése